Νέα


Εταιρική παρουσίαση στο agriniovoice.gr

Mε σήμα του τον κότινο, σύμβολο επιβράβευσης των άριστων στην αρχαιότητα, το κτήμα Ευθυμίου επαναφέρει με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο την συζήτηση για τις οικοτεχνίες και την προσφορά τους στην οικονομία. Στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 360 μέτρων, στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, ένας ελαιώνας του παππού παίρνει ζωή στα χέρια της εγγονής Σάρρας Ευθυμίου και μαζί του ζωντανεύει ένας παλιός θρύλος της περιοχής που θέλει τα χωράφια της να κρύβουν χρυσάφι. Όσοι έσκαψαν για ν’ ανακαλύψουν τον θησαυρό με τις λίρες, πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι επρόκειτο για το υγρό χρυσάφι της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

Η Σάρρα Ευθυμίου είναι γέννημα θρέμμα Αθηναία. Με παππού ξακουστό γιατρό του Θέρμου, ενώ η ίδια εργάζεται ως κινησιοθεραπεύτρια. Δουλεύοντας ακατάπαυστα στους σκληρούς ρυθμούς της Αθήνας, το μυαλό της παίρνει ανάσες μόνο όταν γυρνά στα παιδικά καλοκαίρια στο Θέρμο. Στα παιχνίδια στο χωριό και το κρυφτό στις ελιές του παππού.

«Θυμάμαι το ρυάκι μέσα στο κτήμα, έπαιζα με τα βατράχια και μάζευα χόρτα. Ανέβαινα στις ελιές και παίζαμε κρυφτό. Για μένα η επιστροφή στο χωριό ήταν πάντα συνδυασμένη με χαρά και παιχνίδι. Έχω περάσει ατέλειωτα καλοκαίρια στο χωριό. Μου αρέσει η φύση».

Ο ελαιώνας αυτός έδινε το λάδι στα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας και συγκέντρωνε συγχαρητήρια απ” όσους το δοκίμαζαν. Έτσι η οικογένεια σκέφτηκε ν” ασχοληθεί πιο ενεργά. Το διώροφο πέτρινο σπίτι στο κέντρο του Θέρμου έγινε η έδρα της οικοτεχνίας. Εκεί στο παλιό κατώι φυλάσσονται τα βαρέλια με τις ελιές, ενώ στο ισόγειο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις θα γίνεται η τυποποίηση των προϊόντων «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής γης».

«Επειδή είδαμε ότι το λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, είπαμε ν” ασχοληθούμε. Ήταν ιδέα του πατέρα μου και, καθώς είμαστε ιατρική οικογένεια, στραφήκαμε στις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Ο πατέρας μου ασχολήθηκε πολύ και, όταν ασχολείσαι, η γη στο ανταποδίδει. Παράγουμε λάδι με χαμηλή οξύτητα μέχρι 0,4% με παράλληλα χαρακτηριστικά απορρόφησης φωτός στην υπεριώδη ακτινοβολία 1,43 και πολύ χαμηλό αριθμό υπεροξειδίων 3,15. Το δείγμα εμφανίζει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως έντονη φρουτώδη γεύση, βαθύ πράσινο χρώμα και αρκετά καλή αίσθηση του πικρού. Συνεργαζόμαστε με βιολόγους, χημικούς και γεωπόνους, ενώ έχουμε ενημέρωση σε παγκόσμια κλίμακα».

Και η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες συντελούν στο αποτέλεσμα. Η τοποθεσία, στον Ταξιάρχη Θέρμου, το πετρώδες επικλινές έδαφος, το πότισμα που γίνεται από το αρδευτικό κανάλι που περνά κυριολεκτικά μέσα από τα κτήματα. Στο σημείο βέβαια αυτό εισέρχεται η προσωπική φροντίδα. Όπως εξηγεί η Ελένη Ευθυμίου, μητέρα της Σάρρας, το κλάδεμα είναι μια ολόκληρη επιστήμη «ώστε να καθαρίζουμε τα δέντρα μας από τα περιττά κλαδιά χωρίς να τα πληγώνουμε, ενώ η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, μια-μια ελιά, με πολύ σεβασμό στο δέντρο και στον καρπό». Η κ. Ευθυμίου έχει καταγωγή από την Αθήνα, όμως αγάπησε το Θέρμο και τους ανθρώπους του και αφιερώθηκε στην ιδέα του κτήματος. Πίστεψε στο μοντέλο της οικοτεχνίας και στην ιδέα να προσφέρεις προϊόντα διατροφής συσκευασμένα και όχι απλά πρώτες ύλες. Άλλωστε, όπως λέει και η Σάρρα, μια κουταλιά λάδι κάθε πρωί είναι το μεγαλύτερο δώρο της γης.

«Βγάζουμε μια ποικιλία λαδιού με όλες τις πιστοποιήσεις και έχουμε τις πράσινες βρώσιμες ελιές Αγρινίου σε τρεις συσκευασίες. Παίζουμε με τις γεύσεις και χρησιμοποιούμε συνταγές με αγνές αρωματικές ύλες, ενώ ως μέσο οξίνισης χρησιμοποιούμε φρέσκο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Λειτουργούμε την ελιά σύμφωνα με τον ιατρικό κώδικα. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 4-5 ελιές ημερησίως. Η δική μου αγαπημένη γεύση είναι οι ελιές με πιπέρι καγιέν και λεμόνι».

«Βασική αρχή και μέλημά μας είναι η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής Γης». Ακριβώς γι’ αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη λίπανση χρησιμοποιώντας φυσικό και βιολογικό λίπασμα. Φροντίζουμε σχολαστικά τη καθαριότητα του εδάφους για αποφυγή μυκήτων. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα κλαδέματα, τόσο των ελαιόδεντρων όσο και των δέντρων βρώσιμης χονδροελιάς. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τις προδιαγραφές της βιοκαλλιέργειας σε ό,τι αφορά τα ραντίσματα και το πότισμα των δέντρων».

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012 στην Αιτ/νία καλλιεργούνται περίπου 5.000.000 ελαιόδεντρα, το 80% σε οργανωμένους ελαιώνες. Από αυτά 2.800.000 δένδρα ανήκουν σε επιτραπέζιες ποικιλίες και τα υπόλοιπα 2.200.000 σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Στο νομό υπάρχουν 30 βιοτεχνίες και βιομηχανίες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς που επεξεργάζονται περίπου 20-25 εκ. κιλά το χρόνο ενώ έχουν καταγραφεί 70 ελαιοτριβεία. Την ίδια ώρα το ελληνικό ελαιόλαδο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, σώζει την τιμή των εξαγωγών. Σε μια περίοδο που οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση, το λάδι σημειώνει αύξηση της τάξης του 300% .

«Είναι αρκετά τα εμπόδια στον τομέα των εξαγωγών. Το ίδιο το κράτος σε μπλοκάρει. Δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, ενώ τα έξοδα είναι υπέρογκα για κάποιον όπως εγώ που δεν έχω χορηγηθεί από πουθενά και προχωρώ με δικά μου κεφάλαια. H φετινή παραγωγή μας είναι 4 τόνοι λάδι και 8 τόνοι ελιές. Διατίθενται σε συγκεκριμένα καταστήματα στην Αθήνα. Το όνειρό μου, να γευτούν οι Αιτωλοακαρνάνες τα προϊόντα μας, γίνεται πραγματικότητα, αφού μπορούν πλέον να τα δοκιμάζουν σε επιλεγμένα καταστήματα στο Αγρίνιο».

Στο κτήμα της οικογένειας θα δεις ελιές που φύτεψε ο Ντένης Ευθυμίου το 1964 σε ηλικία 15 ετών, αλλά και ελιές που φύτεψε η κόρη του Σάρρα το 2000. Ανάμεσα στα λιόδενδρα έχουν τοποθετήσει μια σειρά αρωματικών βοτάνων, όπως λεβάντα, δενδρολίβανο, θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι που σκορπίζουν απλόχερα τα αρώματά τους στους καρπούς. Ο Ντένης Ευθυμίου πιστεύει ότι οι ελιές μιλάνε μεταξύ τους, επικοινωνούν και ανταγωνίζονται. Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, ποιος είναι αυτός που θα μπει ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γη του; Άλλωστε το αποτέλεσμα μετρά. Και οι καρποί αυτού του κτήματος είναι Ωραίοι και προέρχονται από τις πλαγιές των Ορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

top